Sidste dag for en dødsdømt

Illustreret udgave fra november 2023

Victor Hugos skrift imod dødsstraf

Sidste dag for en dødsdømt er oversat fra fransk Le Dernier Jour d’un Condamné efter 3. udgave fra 1832. Bogen blev første gang udgivet i Frankrig i 1829. 

Bogen præsenteres i tre dele, og indledes af en slags sketch med replikker. Dette er indsat ved 1832 udgivelsen sammen med et langt forord, hvor Victor Hugo redegør for sine grunde til at skrive bogen og til ikke at rette i den oprindelige tekst på trods af megen kritik. Selve fortællingen omhandler en unavngiven dødsdømt mands sidste timer, før han henrettes ved guillotinen i Paris.

14 illustrationer, 204 sider.

ISBN 978-87-94001-40-3 udkom november 2023 Indbundet udgave pris 300 kr 

 

 

 

Læs om forfatter Victor Hugo

Lektørvurdering fra DBC

Dansk Bog Centrals lektørvurdering af Sidste dag for en dødsdømt".

"Forfatterens humanistiske holdninger og sociale engagement  træder klart frem ...

Den unge dødsdømte mand står tydeligt frem for os, og vi kommer godt omkring i både tanker og følelser i det liv, der snart må slutte.

... Flottte illustrationer bryder siderne på en behagelig måde."

Om 'Sidste dag for en dødsdømt'

Sidste dag for en dødsdømt blev udgivet første gang i Frankrig i 1829, hvor Victor Hugo havde valgt ikke at sætte sit navn på. Afsløringen af forfatterens identitet skete først ved 3. udgivelsen i 1832, hvor den oprindelige tekst fremstod uændret, men ledsaget af et langt forord og en slags sketch med replikker. Det er 1832-udgivelsen, denne danske oversættelse er lavet efter.
Fortællingen om en unavngiven dødsdømt mands sidste timer lader læseren med gru følge med i jeg-fortællerens rædsler og overvejelser, før han henrettes ved guillotinen i Paris. Gennem tilbageblik fortælles også om domsfældelsen, livet i fængslet og de straffefanger, der venter på at blive sendt til galejen. Desuden gives indblik i dele af den dødsdømtes tidligere liv, uden at der afsløres detaljer om hans forbrydelse.
Som Victor Hugo vedstår i forbindelse med afsløringen af ham som forfatter til den meget debatterede bog Sidste dag for en dødsdømt, så er bogen et skrift imod dødsstraf. Han siger endda, at den ikke er andet end det. Litteraturmæssigt er Sidste dag for en dødsdømt imidlertid også meget mere. Som en af Victor Hugos tidligste bøger, skrevet før forfatterens berømte romaner De elendige og Klokkeren fra Notre Dame, kan værket også ses som formgivende for forfatterens udtryk. Der er i øvrigt adskillige deltemaer og skæbnebeskrivelser i denne bog, som genfindes og udbygges i den meget senere fortælling De elendige. Teksten har desuden den helt særlige Hugo tone, som er søgt bevaret i denne danske oversættelse.

Forord fra førsteudgaven i 1829

Der er to måder at redegøre for eksistensen af denne bog. Enten er der faktisk efterladt et bundt gule og uregelmæssige papirer, på hvilke man har fundet en elendig stakkels sidste tanker, registreret én efter én; eller der er en mand, en drømmer besat af at observere naturen til fordel for kunsten, en filosof, en poet, hvad ved jeg? hos hvem denne idé udsprang i fantasien, og som greb den, eller snarere lod sig gribe, og som kun kunne frigøre sig fra tanken ved at nedfælde den i en bog.

Af disse to forklaringer vælger læseren den, han ønsker.

Se illustrationer fra 'Sidste dag for en dødsdømt' lavet af Rikke Aarøe Carlsen

Et udvalg af illustrationerne er indsat herunder. Copyright Rikke Aarøe Carlsen og AliasR.

Bestil bogen i formen her på siden eller hos boghandlere

<-- Tilbage til Skønlitteratur forside

<-- Tilbage til Alias Forlags forside

Bestil bogen direkte hos Alias Forlag

Her kan du bestille "Sidste dag for en dødsdømt" direkte fra forlaget, enten som inbundet bog eller som e-bog. Efter bestilling vil du modtage en faktura fra Alias Forlag ApS. Når betaling er modtaget vil din bestilling blive afsendt til dig.

Victor Hugo: Sidste dag for en dødsdømt (illustreret, indbundet) 300 kr,

Sanseoplevelse af fine ord og billeder på godt papir