Moderata Fonte hos Alias Forlag

Forfatterportrættet af Moderata Fonte er udført i tusch af Rikke Aarøe Carlsen efter gammelt kobberstik.

Forfatter Moderata Fonte

Moderata Fonte alias Modesta Pozzo (1555-1592) var en venetiansk forfatter, født i en velhavende familie. Hun anses som en af Europas første feministiske skribenter.

Modesta blev tidligt forældreløs, og blev opdraget dels i et kloster, dels hos sin mormor og dennes anden ægtemand i Venedig. Den lille Modesta viste sig hurtigt at være et vidunderbarn. Hun supplerede den undervisning, hun modtog i klosteret, ved at læse alt i sin stedmorfars bibliotek, og ved at få sin bror til at lære hende, hvad han lærte i skolen.

Forfatternavnet Moderata Fonte er den latinske oversættelse af hendes navn Modesta Pozzo, i betydningen moderat / middel brønd / fontæne / kilde. Litteraturhistoriske forskere har sammenstillet dette til roligt strømmende vand, der ofte forbindes med veltalenhed; samt at den fine omskrivning af hendes navn hentyder til det stille, beskedne vand, eller udtrykket at det stille vand har den dybe grund. Andre mener, at forfatternavnet Fonte henviser til den castalske fontæne på Parnasbjerget, musernes hjem, og Moderata / Modesta i betydningen beskedenhed som dyd.

Som privatpersonen Modesta var hun gift med en advokat, som hun levede lykkeligt sammen med, samtidig med at hun fortsatte med at skrive, når tiden tillod det. Med tre børn og en fornem husholdning har privatlivet sat begrænsninger på forfatterens litterære arbejde. Hun menes at have arbejdet på sit hovedværk, Il merito del donne, i perioden 1588-1592, hvor hun angiveligt færdiggjorde den sidste dialog aftenen før, hun døde under fødslen af parrets fjerde barn.

Moderata Fontes første publicerede værk var en ridderromance på vers, Floridoro. Desuden har hun skrevet skuespillet Le feste, der blev opført for dogen, og et par digte om Jesus Kristus.

Moderata Fontes hovedværk, dialogromanen Kvinders meritter udkommer i illustreret udgave på Alias Forlag 2025 på kvindernes kampdag. 

Bestil Moderata Fontes bog i formen her på siden eller hos boghandlere

Bestil Moderata Fontes bog direkte hos Alias Forlag

Her kan du bestille Moderata Fontes bog direkte fra forlaget. Efter bestilling vil du modtage en faktura fra Alias Forlag ApS. Når betaling for bestilling og fragt er modtaget, vil dit køb blive afsendt til dig.


<-- Til Skønlitteratur forside

Sanseoplevelse af fine ord og billeder på godt papir