Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt

”De drømmende og syrede fortællinger og billeder beskriver en verden, de færreste har oplevet og er af den grund interessante [...]

Samspillet mellem historier og illustrationer er meget fint”

Lektørudtalelse/DBC

Essay af Jørgen Skaastrup

Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt er et essay skrevet og illustreret af Jørgen Skaastrup. 

Forfatteren udtaler selv om bogen, der er blevet til efter hans livstruende sygdomsforløb og flere dages koma:

"Denne bog handler om en rejse ind i sindet, en færd der blev sluppet løs, da hjernen fik frit løb i den menneskelige organisme, og alt andet kropsligt var koblet op på kunstig iliveholdelse. Rejsen bevægede sig i områder mellem liv og død."

Jørgen Skaastrup fortsætter med at berette om de for ham meget virkelige oplevelser på denne indre rejse og konstaterer:

"Det er disse oplevelser, fortællingen handler om. Det er således ikke en sygdomshistorie, men en oplevelsesfortælling."

 

Illustreret, kartonomslag med flapper, salgspris 175 DKK udkom d. 3. april 2023. ISBN 978-87-94001-66-3

22 illustrationer, 92 sider

 

Nu også som ebog, OBS kun få illustrationer, pris 60 kr

ISBN 978-87-94001-71-7 er EPUB versionen, der udkom 6. november 2023

Læs om forfatter og billedkunstner Jørgen Skaastrup

* * * */5 fra Litteraturhesten på Instagram

”Jeg tror, at dette essay må være virkelig interessant for andre, der har været ude for det samme eller pårørende, der måske er blevet fortalt om den syges tanker. ...

Den var i hvert fald interessant for mig, utroligt hvad en hjerne kan.”

 

Jørgen Skaastrup om 'Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt'

"Mit essay beretter om, hvad jeg oplevede, mens den alment accepterede kollektive tid var forsvundet til fordel for en alternativ tilstedeværelse i et parallelt tidsforløb".

Jørgen Skaastrup i bogens prolog

"Baggrunden for at skrive bogen er et akut sygdomsforløb, der startede med en blodprop i hjertet, som efterfulgtes af 10 døgns behandling på intensiv afdeling, heraf seks døgn i koma. Årsagen var fire hjertestop som det på mirakuløs vis lykkedes lægevidenskaben at vende til liv. Og jeg blev opereret igen, men uden at opleve det. Det var mens det skete, at min bevidsthed kom på udflugt til steder, hvor den aldrig havde været.

Rejsen åbenbarede oplevelser, der for altid vil præge mit liv, og som er faste bestanddele af min bevidsthed og tilværelse. For mig er dét, jeg oplevede, ægte virkelighed, der sidder i mig, en del af min identitet og som indgår i mine dispositioner.

Det er disse oplevelser, fortællingen handler om. Det er således ikke en sygdomshistorie, men en oplevelsesfortælling. Fortællingen er heller ikke resultatet af en terapeutisk øvelse og har aldrig været tænkt som sådan.

Bogen kunne ikke bare skrives. Den har krævet måneders rekonstruktion og koordination af livet uden for og inden for i min krop. Jeg har haft samtaler med mine børn, venner og en især én sygeplejerske, der tilså mig på intensivafdelingen og senere i hjemmet.

Det har hjulpet mig med at finde ud af, hvad der skete i tiden, der forsvandt, det vil sige den ydre verdens tid, som jeg missede. Hvad der egentlig skete i min indre verden, er fortsat en opgave, jeg tumler med at løse. 

Et væsentligt aspekt i hele denne rekonstruktions- og refleksionsproces proces har været at forstå, hvad mine pårørende oplevede, mens jeg var på den indre rejse. Jeg oplevede intet af det fysiske, der overgik mig, og de pårørende oplevede intet af metafysiske, som foregik inde i mig, mens der blev bakset med kødet.

Der har lydt opfordringer til at fortælle min historie. Ingen ved jo, hvad der sker, når man bevæger sig mellem liv og død, eller om man kommunikerer med verden udenfor. Det kan computerne, der løbende måler kroppens fysiske værdier, ikke registrere, og de medicinske lærebøger kan kun gisne om det.

Jeg har illustreret fortællingen og søgt at komme så tæt som muligt på det, jeg så. Og dybest inde viste døden sig. Dens ufravigelighed, hvornår den end indfinder sig, er en absolut sandhed om livet.

Derfor er min historie vigtig for alle."

<-- Tilbage til Skønlitteratur forside

<-- Tilbage til Alias Forlags forside

Bestil 'Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt' i formen her på siden eller hos boghandlere

Bestil 'Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt' direkte hos Alias Forlag

Her kan du bestille 'Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt' direkte fra forlaget. Efter bestilling vil du modtage en faktura fra Alias Forlag ApS. Når betaling for bestilling og fragt er modtaget, vil dit køb blive afsendt til dig.

Jørgen Skaastrup: Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt (illustreret, kartonomslag) 175 kr,
Jørgen, Skaastrup: Rokken og søanemonen. Tiden der forsvandt (e-bog EPUB, kun enkelte illustrationer) 60 kr,

Sanseoplevelse af fine ord og billeder på godt papir